Календар новин  

Серпень 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
   

Рекомендуємо  

Офіційне інтернет-представництво
Верховна Рада України
Урядовий портал
Київська обласна державна адміністрація
Українське національне інформаційне агенство
ДПА в Київській області
Державний реєстр виборців
   

Користувач  

   

Кавун – це своєрідний коктейль із корисних речовин та природної структурованої води. Адже він майже на 90 % складається з рідини, і не простої води, а чудодійної, котру може подарувати лише сама природа.

  1. Корисні властивості кавуна

Підтримує здоров’я плоду та імунітет. Вітамінів у кавуні порівняно небагато, за винятком одного – фолієвої кислоти (вітамін В9). Вона бере участь в кровотворенні, перешкоджає жировій інфільтризації печінки, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров’яних тілець – лейкоцитів, а також грає важливу роль при вагітності – регулює формування нервових клітин ембріона.

Виводить зайвий холестерин. Кавун багатий клітковиною, яка сприяє виведенню зайвого холестерину, одного із головних винуватців так званої хвороби старості, атеросклерозу.

Сприяє схудненню. Кавун – одна з тих страв, яка підходить для розвантажувальних днів, що зазвичай практикують для поліпшення самопочуття і схуднення (способів декілька, вони об’єднуються під назвою «кавунова дієта»).

  1. Як правильно вибрати кавун

Наші прадіди їли кавуни не сирими, а вимочували їх і варили з перцем і прянощами. Але ми звикли споживати кавуни, так би мовити, в натуральному вигляді, тому нам треба знати, як правильно вибрати цю величезну ягоду.

Медики нагадують, що їсти кавуни і дині, якими нині завалені ринки і прилавки супермаркетів, потрібно з обережністю. Відомо, що аграрії використовують мінеральні добрива, нітрати і пестициди, щоб ягоди зростали швидше. Українські кавуни починають достигати на початку серпня, і їх сезон продовжується близько місяця – аж до середини-кінця вересня.

Раніше купувати кавуни небезпечно – можна натрапити на нітратні ягоди.

Місце купівлі. Ніколи не купуйте кавуни біля доріг, на в’їзді до міста, з машин і в інших імпровізованих місцях торгівлі. Дуже високий шанс придбати неякісну продукцію.

Колір. Чим виразніший контраст кольорів, тим смачнішим і ароматнішим виявиться кавун. Теоретично кавун повинен блищати і бути без матового і воскового нальоту (це ознака нестиглості). Практично ж цією ознакою не завжди можна скористатися, тому що деякі продавці перед продажем натирають кавуни ганчіркою до дзеркального блиску.

Шкірка. Уважно огляньте плід: якщо є маленьке гниле місце з крапкою в центрі – значить , швидше за все, його шприцували. Якщо при вирощуванні кавун щедро збризкували хімікатами, він довго зберігатися не буде й на шкірці швидко з’являться кругленькі м’які плямки більш темного кольору. Шрами прикрашають смачний кавун – якщо на шкірці є сухі коричневі лінії чи сіточка – кавун стиглий, але разом з тим не беріть плоди з тріщинами, вм’ятинами та іншими «слідами насильства на кавуновому обличчі». Стиглий кавун легко подряпати нігтем – знімається верхній тонкий шар. Увага! Не варто з’їдати кавуни аж до самої шкірки, оскільки найбільше нітратів знаходиться у м’якоті біля шкірки.

Плодоніжка. Однією з головних ознак природної стиглості кавуна є плодоніжка – хвостик на верхівці. Більшість людей вважає, що «хвостик» має бути сухим. Це не зовсім так. Якщо він висох, значить, що кавун довго везли і довго зберігали. «Хвостик» має бути жовтуватим і в міру підсушеним. Якщо плодоніжку відірвали – значить, від вас щось приховують, відкладіть цей кавун в бік.

Жовта пляма. Її наявність обов’язкова. Це те місце, яким кавун дотикався до землі. Про стиглість плоду вона не говорить зовсім нічого, але за її розмірами можна передбачити смак. Якщо пляма велика (з долоню і більше), значить, кавун мерз, йому не вистачало сонця і тепла, смак буде водянистий і солодкість буде вже не та. Оптимальний діаметр «п’ятачка» - 5, максимум 10 см.

Звук. Більшість людей вважає, якщо постукати по стиглому кавуну, то звук повинен бути глухим, якщо ж кавун зелений – він «дзвенить». При постукуванні по «нітратному» кавуну створюється враження, ніби б’єте по спущеному м’ячу. Стиглий кавун повинен потріскувати, коли його стискають руками.

Розмір. Справді смачний і стиглий кавун має бути середнього розміру: не менше 5 кг, трохи більший за футбольний м’яч. Вибирайте плід середніх розмірів (оптимально 5-7 кг, але не більше 15). Якщо плануєте ласувати кавунами у великій компанії - краще взяти декілька невеликих кавунчиків, ніж одного смугастого велетня кілограмів на 20.

Розрізані кавуни. Не купуйте розрізані кавуни, загорнуті в поліетиленові плівки. Плівка створює парниковий ефект, унаслідок чого відбувається ще бурхливіше розмноження хвороботворних бактерій. Не дозволяйте продавцеві вирізувати на пробу шматочок кавуна: шкірка завжди брудна, як і ніж. Мікроорганізми, потрапляючи у соковиту м’якоть, починають бурхливо розмножуватися, що призводить до кишкового захворювання.

Миття. Кавун слід обов’язково мити перед вживанням!не їжте кавун відразу ж на ринку або на вулиці.

Розрізання. Розрізати кавун потрібно чистим ножем. Стиглий плід з характерним тріском «розходиметься» під ножем, а насіння буде темно-коричневим або навіть чорним (тільки не білим).

М’якоть. В ідеалі м’якоть кавуна має бути зернистою, щільною. Колір – від рожевого до яскраво-червоного, залежить від сорту кавуна. Але якщо в м’якоті жовті прожилки, якщо вона волокниста і розпадається – такий кавун краще не їсти, не ризикуйте шлунком.

І наостанок. Не купуйте тріснутий кавун – він швидко зіпсується.

Зберігайте кавун у холодильнику. Якщо він не розрізаний, то може пролежати там до двох тижнів. А ось розрізаний краще з’їсти протягом доби.

Смакуйте диво-ягодою на здоров’я!

Обласний методичний кабінет

НМЦ ЦЗ та БЖД Київської області

   

Триває об'їзд навчальних закладів району

16 серпня 2019
Триває об'їзд навчальних закладів району

Сьогодні, 16 серпня, з метою перевірки готовності до нового 2019-2020 навчального року та роботи в осінньо-зимовий період, голова Ставищенської РДА В....

На 135-му км автодороги Київ-Одеса поблизу с. Сніжки Ставище...

16 серпня 2019
На 135-му км автодороги Київ-Одеса поблизу с. Сніжки Ставищенського району з’їхала в кювет та перекинулась автоцистерна з бензином

15 серпня о 17.49 на 135-му км автодороги Київ-Одеса поблизу с. Сніжки Ставищенського району з’їхала в кювет та перекинулась автоцистерна з бензином (...

Діджиталізація була і залишається одним з пріоритетів сервіс...

16 серпня 2019

  Процес діджиталізацї в нашій країні набирає обертів. Компанії активно впроваджують цифрові інструменти, переводять свою діяльність в онлайн і р...

До уваги підприємств, наукових установ, вищих навчальних зак...

16 серпня 2019

  На Київщині продовжується робота з розробки проекту Стратегії розвитку Київської області на 2021-2027 роки на засадах  смарт-спе...

Оголошення

16 серпня 2019

До уваги мешканців   с. Сніжки та с. Юрківка Ставищенського р-ну!             &n...

Розпочато перевірку готовності шкіл району до нового навчаль...

15 серпня 2019
Розпочато перевірку готовності шкіл району до нового навчального року

Сьогодні, 15  серпня, з метою перевірки готовності до нового 2019-2020 навчального року та роботи в осінньо-зимовий період, голова Ставищенської...

На засіданні комісії РДА

15 серпня 2019
На засіданні комісії РДА

Сьогодні в Ставищенській РДА відбулося засідання комісії з питань спрямування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для забезпечення житлом...

На апаратній нараді у голови РДА

13 серпня 2019
На апаратній нараді у голови РДА

Сьогодні в адмінбудинку відбулася апаратна нарада з керівниками структурних підрозділів та управлінь РДА. Провів зібрання голова Ставищенської райдерж...

Кампанія декларування: 4193 декларантів сплатили 17,6 млн. г...

13 серпня 2019

Як відзначила заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Білоцерківського управління ГУ ДФС...

За сім місяців поточного року казна Білоцерківського регіону...

13 серпня 2019

Про це повідомив начальник Білоцерківського управління ГУ ДФС у Київській області Павло Козирєв.

Он-лайн будинок юстиції

13 серпня 2019

Он-лайн будинок юстиції - це можливість для кожного громадянина, який має доступ до Інтернету, замовити ряд послуг не виходячи з дому.

З метою пропаганди знань з безпеки життєдіяльності серед нас...

09 серпня 2019

Кавун – це своєрідний коктейль із корисних речовин та природної структурованої води. Адже він майже на 90 % складається з рідини, і не простої води, а...

Голова Київської ОДА Михайло Бно-Айріян провів перший особис...

09 серпня 2019
Голова Київської ОДА Михайло Бно-Айріян провів перший особистий прийом громадян

За допомогою та підтримкою у вирішенні проблемних питань на особистий прийом до очільника Київської ОДА Михайла Бно-Айріяна звернулися мешканці Борисп...

Михайло Бно-Айріян та Уляна Супрун обговорили ситуацію з впр...

09 серпня 2019
Михайло Бно-Айріян та Уляна Супрун обговорили ситуацію з впровадження медичної реформи на Київщині

Очільник Київської ОДА Михайло Бно-Айріян провів робочу зустріч з в.о. міністра охорони здоров’я України Уляною Супрун. Керівники відомств обговорили...

   
© Ставищенська РДА

versiya dlya slabovidyashchikh